REGULAMENT

Denumire: Maratonul Nordului MTB

Data: 29 august 2020

Localitate: Pomârla/Botoșani

 

NOTIFICARE COVID-19:

Din cauza situației neprevăzute și în continuă schimbare, generată de pandemia de covid-19, regulamentul competiției poate suferi modificări, în functie de normele ce urmează a fi publicate și reglementările impuse de către autorități. Toate aceste modificări vor fi comunicate participanților și tuturor celor interesați de participare.

Organizatorii vor avea în vedere asigurarea condițiile de igienă și protecție a voluntarilor, participanților, membrilor echipei de organizare, etc

În caz de anulare subită a competiției din cauza agravării situației generate de covid-19, taxele nu vor fi returnate, urmând ca sportivii înscriși să poata opta pentru una dintre următoarele 3 ediții, la alegere. Măsura vine în sprijinul competiției, a organizatorilor care angajează deja costuri pre-event.

Persoanele inscrise pot ceda inscrierea altei persoane, dar nu mai tarziu de 20 august.

 

Maratonul Nordului MTB este o competiție de ciclism MTB deschisă oricărui ciclist profesionist sau amator, înregistrat sau nu într-un club de ciclism care se prezintă cu o bicicletă în bună stare tehnică, cu un minim de echipament și experiență, cunoștințe în domeniu și cu o stare de sănătate care să-i permită efortul fizic. Casca de ciclism este obligatorie și nu se va permite startul în lipsa ei.

Maratonul Nordului MTB este organizat de Asociația Club Sportiv Nord, în parteneriat cu Primăria Comunei Pomârla și Federația Română de Ciclism. Face parte din programul festivalului Zilele Nordului. Participarea la această competiție se face pe propria răspundere, prin luarea la cunoștință a regulamentului înainte de înscriere și a declarației pe proprie răspundere privind starea de sănătate și pregătire fizică, pe site-ul evenimentului www.maratonulnordului.ro . În cazul minorilor, răspunderea este comună a minorului și a unui părinte (tutore legal), prin semnarea înaintea startului a  „Angajamentului de participare” de către  părinte/tutore legal.

Luarea la cunoștința a declarației și angajamentului confirmă citirea, înțelegerea și acceptarea acestui regulament. Definitivarea înscrierii prin completarea formularului de înscriere, presupune citirea, luarea la cunoștință și asumarea acestui regulament de către participant.

Formatul cursei este XCM (Cross Country Marathon). Concursul respectă regulamentul UCI și al Federației Române de Ciclism. 

Din 2019, Maratonul Nordului MTB  face parte din circuitul Cupa Moldovei MTB **,   fiind membru fondator . Momentam, din cauza pandemiei covid-19, ediția a 2-a a Cupei Moldovei MTB este sistată.

Cap. I Înscrierea concurenților, taxa de participare și pachetul de start

Înscrierea se poate face online pe www.maratonulnordului.ro până la data de 20 august. Doar cele validate până la data de 1 august vor beneficia de tricou tehnic. După această dată nu se garantează pachetul de start complet. În funcție de evoluția înscrierilor și de normele de protecție covid, organizatorul va lua decizia dacă înscrierile vor fi prelungite sau vor fi permise și în ziua startului.

 

Posibilități de înscriere:

 • online pe www.maratonulnordului.ro prin transfer bancar sau online cu cardul. După completarea formularului de înscriere, concurenții au la dispoziție pentru a valida înscrierea prin efectuarea plății,  toată perioada de timp până la schimbarea tarifului. În ultima zi (înainte de schimbarea taxei), înscrierile neplătite, vor fi  considerate nule și va trebui reluată procedura inițială de înscriere.
 • în ziua concursului, înscrierile se pot face la locul de start, prin plată cash (dacă această posibilitate va fi admisă de organizatori).

Pachetul de start: număr de concurs, tricou tehnic specific ciclism sau alt echipament personalizat, cronometrare cu cip, baton energizant/gel, puncte de hidratare, diplomă de participare (format electronic),  cina cicliștilor, medalie de finisher. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica conținutul pachetului de start. Toate modificările vor fi anunțate din timp. Tricoul de ciclism este garantat cu mărimea  solicitată de către participanți doar pentru înscrierile valide până la data de 25 iulie.

 • Cazare gratuită pentru participanți în campingurile oficiale de la Pomârla și de la Darabani, pe baza numărului de concurs, în limita unui cort de 2 persoane și a unei mașini. Din 2020 sportivii participanți vor avea un camping dedicat la Darabani, altul decît cel  al festivalului Zilele Nordului, pentru a asigura condiții de liniște și odihnă. La Pomârla,  nu va mai fi permisă muzica în camping după ora 22, pentru a permite odihna sportivilor.
 • Cronometrarea  și serviciile destinate procesului de înscriere și management al participanților se  face de către www.cronometrajonline.ro . Toate solicitările legate de înscrieri se trimit la adresa contact@cronometrajonline.ro
 • Fond de premii: medalii, trofee, diplome, cadouri de la sponsori.
 •  Sportivii vor fi premiați cu medalii/trofee, diplome, cadouri de la parteneri și înscrieri gratuite pentru ediția 2021. 

Taxele de participare:*

 1. Copii (sub 15 ani): 50 lei (10 ianuarie -29 august)
 2. Adulți (inclusiv 15-18 ani):
 • 10 ianuarie – 1 aprilie = 90 lei
 • 2 aprilie – 30 iunie = 110 lei
 • 1 iulie – 20  august =130 lei
 • Ziua startului = 150 lei (incert)

*personale cu dizabilități, copiii instituționalizați și persoanele  cu vârsta 65+ au ÎNSCRIERE GRATUITĂ, în orice moment al calendarului de înscrieri.

** Sportivii aflați pe podiumul final la masculin și feminim în cadrul ediției anterrioare Cupa Moldovei MTB XCM, au ÎNSCRIERE GRATUITĂ, netransmisibilă.

NOTĂ: Toți cei care beneficiază de înscriere gratuită, trebuie să trimită mail către contact@cronometrajonline.ro, unde să solicite validarea înscrierii. Personanele cu dizabilități și copiii instituționalizați trebuie să facă dovada printr-o adeverință medicală sau de apartenență, semnată de autoritatea în cauză.

Pentru a fi validată înscrierea la acest concurs  trebuie bifată opțiunea “Am citit și sunt de acord cu regulamentul concursului” precum și “Declar că sunt apt din punct de vedere medical”. Validarea și atribuirea numărului de concurs se va face numai după achitarea taxei de concurs.

Se poate efectua o singură plată pentru mai mulți concurenți dacă se transmite pe adresa de e-mail contact@cronometrajonline.ro,  numele complet al concurenților pentru care s-a efectuat plata.

Date privind ridicarea kitului precum și programul de concurs, vor fi transmise participanților în perioada de dinaintea concursului, după definitivarea probelor și programului zilei de concurs.

Concurenții care nu se prezintă la start, care sunt descalificați de către organizatori și cei care abandonează nu au dreptul să solicite returnarea taxei de înscriere.

Zona de start/finish este centrul comunei Pomârla:

http://www.pomarla.ro/

Zone de alimentare / asistentă tehnică:

Zone de alimentare:  minim 5 zone de alimentare

Zone tehnice : 2 zone tehnice

Puncte de control: minim 10 puncte

Mașini de interventie:   minimmașini

Ambulanță: 1

Jandarmerie: DA

Zona echipe : 1 zonă dedicată corturilor de echipe lângă Start/Finish

Contact urgențe și recuperare de pe traseu: Adi Chelariu/0733088065

Contact camping Pomârla: Florin Ursuleanu/0753123915

Contact camping  sportivi Darabani: pedalez@maratonulnordului.ro

Responsabil trasee: Valeriu Catargiu / 0721229365

Contact înscrieri/validări: contact@cronometrajonline.ro, Bogdan/0748701717

 Contact general: Alex Teioșanu, pedalez@maratonulnordului.ro

 

Cap. II Categorii de vârstă și premii:

Începând cu ediția 2019, Maratonul Nordului MTB a făcut trecerea la noul regulamet FRC, propunându-și în viitor, acreditarea internațională UCIÎn acest sens, sportivii din categoriile de performanță trebuie să dețină o licență UCI validă. Sportivii amatori pot sau nu să fie legitimați la un club de ciclism.

Înscrierea se poate face în cadrul  următoarelor Categorii:

 1. Profesionist& Amatori legitimați:

Tura Lungă: 60km+ (maraton/ XCM)

 1. Elite M/F
 2. U23
 3. Amatori:
 • Master 1 M – 30-39
 • Master 2 M – 40 – 49
 • Master 3 M – 50+
 • Master F – 30+

Tura Scurtă: 40 km

 1. Cadeti M/F (15-16 ani)
 2. Juniori M/F (17-18 ani)
 3. Legitimati FRC:
 • Master 1 M – 30-39
 • Master 2 M – 40 – 49
 • Master 3 M – 50+
 • Master F – 30+

Nu se acordă premii în bani în 2020, din cauza lipsei de finanțare generate de covid-19.

 1. Amatori nelegitimați:

Traseu Scurt (40 km):

 2.1 TURA SCURTĂ MASCULIN 

 • 15 – 18 ani
 • 19 – 29 ani
 • 30 – 39 ani
 • 40 – 49 ani
 • 50+ ani

2.2 TURA SCURTĂ FEMININ: sistem OPEN

Traseu Lung (60 km maraton/ XCM):

2.3 TURA LUNGĂ MASCULIN 

 • 15 – 18 ani
 • 19 – 29 ani
 • 30 -39 ani
 • 40 – 49 ani
 • 50+ ani

2.4 TURA LUNGĂ FEMININ: sistem OPEN

 1. Copii:

Tură 2-4 km.

 • copii 5-6 ani
 • copii 7-8 ani
 • copii 9-10 ani
 • copii 11-12 ani
 • copii 13-14 ani

Premii în produse oferite de sponsori și parteneri, diplome și medalii.

Înscrierea în categorii se face în funcție de vârsta împlinită în anul concursului, 2020.

Pentru  AMATORI se vor ține tote categoriile, indiferent de numărul de participanți.

STARTUL se va da etapizat, în funcție de categoriile de concurs validate și numărul de concurenți: Primii vor pleca cei de la categoriile profesionist, apoi amatorii. Cursa de copii va avea oră de start diferită.

 Cap. III Programul maratonului:

Programul urmează să fie comunicat prin e-mail tuturor concurenților validați cu minim o săptămână înaintea startului.

Cap. IV Obligațiile concurenților:

NOTĂ: respectarea tuturor normelor de protecție impuse la data competiției de către autorități, în contextul evoluției pandemiei covid -19.

– furnizarea de informații corecte și complete la înscriere.
– plata taxei de înscriere cel târziu în momentul ridicării pachetului de start.
– utilizarea unei căști de protecție este OBLIGATORIE pe toată durata parcurgerii traseului.
– pentru tura lungă utilizarea unei biciclete de tip MTB (la tura scurtă nu există restricții).
– montarea numărului de concurs în mod vizibil pe ghidonul bicicletei, în față și pe spatele  tricoului de concurs. Acesta nu poate fi demontat decât după trecerea liniei de sosire sau după validarea abandonului de către organizatori.
– respectarea întocmai a traseului și trecerea pe la fiecare punct de control al turei la care participă (este interzisă folosirea scurtăturilor)
– respectarea limitei de timp, prezentate la capitolul Trasee. Concurenții care nu se încadrează în acest timp sunt înregistrați automat ca „abandon”.
– deplasarea ordonată în coloană, în urma mașinii de poliție de la start până la ieșirea de pe șosea, dacă va fi cazul.
– respectarea regulilor, sfaturilor și indicațiilor organizatorilor și ale polițiștilor de pe traseu și a regulilor speciale în zona de frontieră.
– atenție, prudență și respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice (în zonele traseului în trafic deschis, înainte de start și după sosire).
– atenție și prudență la deplasarea pe traseu în afara șoselei, la eventualele obstacole care pot interveni – oameni, animale, căruțe, autovehicule, crengi etc.
– adaptarea vitezei și stilului de pedalat în porțiunile semnalizate ca fiind dificile.
– atenție la schimbările de direcție ale traseului (unele vor fi mai înguste dar semnalizate corespunzător)
– comportament fairplay față de ceilalți concurenți.
– este interzis comportamentul care creează situații periculoase pentru propria persoană sau pentru ceilalți concurenți.
– sunt interzise utilizarea bicicletelor electrice, cu motor, a motocicletelor, tractarea de către un alt vehicul (excepție după validarea abandonului de către organizatori), utilizarea de ajutoare din afara concursului.
– anunțarea la primul post de control (sau la numerele de telefon de contact puse la dispoziție de organizatori) a oricărei probleme serioase sesizate pe traseu, inclusiv abandonul. Abandonul se anunță DOAR DE CĂTRE CONCURENT telefonic sau la punctele de control/alimentare, unde va staționa pentru a fi retras de pe traseu de către organizatori. Orice implicare a însoțitorilor în anunțarea unui abandon nu va fi luată în considerare.
– este interzisă aruncarea pe traseu a ambalajelor, deșeurilor sau a altor obiecte care nu sunt biodegradabile (în acest sens vor fi disponibile în punctele de control locuri special amenajate).
– respectarea naturii și a persoanelor întâlnite pe traseu.
– respectarea regulilor și conduitei în zona de frontieră.

– participarea la Maratonul Nordului  MTB se face pe proprie răspundere, în deplină cunoştinţă a capacității de a participa la eveniment, a stării de sănătate fizică şi mentală.

– fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă. Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la organizarea evenimentului nu se fac responsabili pentru actele de rănire, deces sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfăşurării evenimentului.

Orice accident provocat în care este implicat un concurent, survenit în timpul desfășurării maratonului, din nerespectarea regulamentului și/sau a regulilor de circulație legale va fi în responsabilitatea celor implicați în accident.

Concurenții își dau acordul prin înscrierea în concurs, pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, pentru utilizarea fotografiilor din concurs,în scopul exclusiv al promovării evenimentului.

 

Cap. V Premii:

 • NOTĂ: din cauza situației generată de pandemia covid-19 și a reducerii implicării financiare a sponsorilor, suntem nevoiți să nu acordăm premii în bani la ediția 2020. 

Alte premii: trofee/medalii, diplome, eventuale cadouri de la parteneri.

NOTĂ:

Toți cei care termină probele de concurs, primesc medalie de FINISHER și diplomă de participare (format electronic).

Cap. VI Declarații

Prin acceptarea regulamentului, bifând în formularul de înscriere, concurentul declară pe propria răspundere că:

– este apt din punct de vedere fizic, psihic și medical, să participe la competiția sportivă „MARATONUL NORDULUI MTB”. Exonerează  organizatorii și persoanele care au legătură cu aceștia (sponsori, parteneri, angajați, voluntari, oficiali) de orice răspundere în legătură cu orice tip de pretenții ar putea avea el și succesorii lui pentru orice eventuale accidentări, boală, deces sau alte probleme medicale care ar putea apărea pe parcursul desfășurării competiției la care participă.
– a luat cunoștință despre toate aspectele legate de participarea efectivă la competiție și de riscurile care pot interveni, din regulamentul competiției.

– este de acord cu utilizarea de către organizator, precum și de către partenerii ori sponsorii săi, a numelui, fotografiilor si imaginilor video, precum și a citatelor în scopuri promoționale și/sau de marketing, sau în scopul promovării evenimentelor organizate sau co-organizate de Asociația Nord, Asociația Club Sportiv Nord și Primăria Comunei Pomârla.

În sensul celor de mai sus, concurentul își asumă întreaga responsabilitate pentru orice vătămare sau prejudiciu pe care îl poate suferi ca urmare a participării la competiție.

Cap.VII Diverse

Organizatorii își rezervă dreptul de a folosi imaginea și numele concurenților în materiale de promovare a evenimentului (actual sau viitor) și în alte materiale de evaluare/prezentare a proiectului reprezentat de „Maratonul Nordului MTB”.

În caz de forță majoră organizatorii își rezervă dreptul de a anula competiția. Participanții deja înscriși vor primi înapoi integral taxa de înscriere. Eventualele cheltuieli adiacente (legate de transport, cazare (alta decât campingul Zilele Nordului), masa (alta decât masa festivă) nu intră în responsabilitatea organizatorilor.

Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce modificări asupra regulamentului cu obligația de a le aduce la cunoștință concurenților pe site-ul competiției până cel târziu pe 28 august 2020 ora 23:59. În caz extrem modificările vor fi notificate la preluarea pachetului de participare.

Datele personale menționate în formularul de înscriere  sau în fișele de premiere, NU vor fi înstrăinate și nici folosite în alte scopuri decât pentru verificarea corectitudinii încadrării în categoria de participare și pentru eventuale raportări cître instituțiile finanțatoare ale statului.

 1. TRASEE

Timpul regulamentar :

Vor fi 3 trasee:

 1. Copii Amatori (sub 15 ani) = 2-4 km
 2. Scurt =40+ km
 3. Maraton/XCM = 60+ km

Detalierea lor și graficele tehnice, împreună cu hărțile și altimetria vor fi prezentate după definitivarea/retușarea lor, nu mai târziu de 10 august 2020.

 1. AMATORI :4 (patru) ore  la toate probele scurte și 6 (șase) ore la probele lungi.
 2. PROFESIONIST: 3 (ore) 50 (cincizeci) minute la masculin și 4 (patru) ore 30 (treizeci) minute la feminin.
 3. COPII Amatori: nelimitat

 

2.VOLUNTARI

Voluntarii  de la Maratonul Nordului MTB vor fi aleși dintre tinerii din zonă și vor asigura siguranța si confortul participanților pe traseele de concurs, punctele de control și de alimentare, precum și managementul logistic în zona de start/finish.

 

Anexa 1: Angajamentul de participare pentru minori

 

Maratonul Nordului MTB

29 august 2020 – Pomârla, Jud. Botoșani

 

 

 

Nume și prenume concurent …………………………………………………………………………..

(complet)

CNP concurent …………………………………………………….

 

 

Subsemnatul(a) ……………………………………………………………………………………………..

domiciliat la adresa …………………………………………………………………………………………

posesor al B.I./C.I …………………………, telefon de contact………………………………………

în calitate de participant/părinte/tutore legal al concurentului declar pe propria răspundere că eu/fiul meu/fiica mea este apt/a  sunt/este apt din punct de vedere medical să participe la concursul

Maratonul Nordului MTB, ediția a X –a 2020, la proba  ….

 

 

Ne asumăm responsabilitatea pentru participare și ne dăm acordul ca se  va respecta regulamentul afișat anterior pe site-ul www.maratonulnordului.ro

 

 

Semnatura parinte/tutore legal,

 

……………………………………………………………………………..

 

 

 

Anexa 2: Fondul de biciclete:

În 2020 continuăm proiectul caritabil, Fondul de Biciclete.

Participanții vor putea face donații individuale pentru fondul de biciclete solicitînd informații legate de procedură la adresa pedalez@maratonulnordului.ro

În 2019, 8 biciclete mtb au fost oferite prin itermediul Salvați Copiii Suceava, unor copii  defavorizați din județul Botoșani.