Traseele de la Maratonul Nordului sunt gândite să te țină mereu cu sufletul la gură, atât din puncte vedere al solicitării fizice, cât și al experienței generale de concurs. Și la MTB și la TRAIL, traseele probelor sunt bucle suprapuse, oferind participanților senzații similare, momente de relaxare în natură, cu peisaje deosebite, indiferent de proba pentru care s-a optat. Dacă iei startul, vei avea parte de toate tipurile de teren pe care le cunoaște zona de nord: pornind de la asfalt (foarte puțin spre deloc), drum de pământ, piatră, pădure (Codrii Cozminului sau cei 4 Stejari ai lui Ștefan cel Mare), câmpie, lunca Prutului, zona de graniță cu Ucraina, dealuri cu experiențe verticale, vegetație sălbatică, aparținând satului tradițional moldovenesc cu case vechi de lut și stuf, încă locuite. Și diverse obiective turistice de interes local și național.

Traseele MN MTB DERSCA (concepute în 2023 odată cu noua locație de concurs):

TRASEUL SCURT vă duce prin sălbăticie, prin locuri foarte frumoase, dar și prin 3 sate: Dersca, Hilișeu și Pădureni, sate moldovenești cu oameni gospodari și primitori! Avem single trail, forestiere, urcări grele și coborâri vijelioase. Are puțin peste 30 km cu aproximativ 700 m diferență de nivel, deci vizibil mai scurt ca cele din anii anteriori.

TRASEUL LUNG, combină traseul scurt și bucla de anii trecuți de la Hilișeu, care vă duce în preajma celebrei biserici otodoxe și catalice  în același timp. Are cca 42 km și o diferență de nivel de 1000 m

Informații generale despre noua locație găsiți AICI!

 

Traseele MN Teioasa TRAIL (aceleasi de la prima editie, cu mici retusuri), de la Darabani, sunt și ele încărcate de istorie și legende nordice, de peisaje splendide care  te fac să mai uiți de greul  competiției:).  Startul este în celebra Poiana Teioasa (scena principală a festivalului Zilele Nordului în cadrul căruia are loc și Maratonul Nordului). De acolo, din inima pădurii,  traversează spre satul Teioasa pe ulițe de demult,  apoi lunca Prutului și zonele împădurite din imediata apropiere graniței cu Ucraina. Doar traseul de semimaraton ajunge în Poiana 4 Stejari, pe unde a trecut și Ștefan cel Mare. Traversează pădurea și revine în lunca Prutului, apoi în sens invers satul Teioasa și printr-o zonă de pădure de graniță se urcă (vertical) pe dealul Holm (de aici se vede și Republica Moldova și Ucraina, suflu să ai:)). Urmează o porțiune de zonă agricolă în plin soare, așa că ar fi bine să te aprovizionezi de la punctul de hidratare Holm,  pentru ultimii 1.5 km. Urmează traversarea drumului asfaltat ce duce în satul Teioasa și  coborârea (precum festivalierii) spre Poiană, la finish, cu încălzirea făcută pentru o nouă zi de festival.

 

Ce trebuie să știi:

  • cca 80% ( în afara zonelor de start) vei fi în roaming cu Ucraina, poate și Rep. Moldova (daca te rătăcești suficient:))Ar fi bine să oprești datele mobile și să folosești telefonul doar în caz de maximă necesitate. Cu toate acestea, peisajele superbe merită un live la fața locului.
  • sunt zone unde nu este semnal deloc. Nu intra în panică. Dacă te rătăcești, întoarce-te la primul punct unde ai întâlnit marcaj sau voluntari.
  • vei întâlni câteva stâni. Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că noi vom pune în temă proprietarii și îngrijitorii și-i vom ruga să explice asta și câinilor. Dacă vor înțelege, ne spuneți voi după:) Până acum nu au fost incidente.
  • veți fi mereu la limita de frontieră cu Ucraina, așă că veți întâlni  echipaje ale Poliției de Frontieră. Și ei vor ști de voi.
  • traseele MN MTB Dersca vor fi la limita graniței terestre cu Ucraina, iar cele de TRAIL, la limita graniței naturale a râului Prut.
  • cele mai apropiate puncte vamale: Dersca cu Ucraina) (Siret și Racovăț), Darabani cu Ucraina (Racovăț) și Republica Moldova (Rădăuți Prut).
  • mai jos sunt hărțile gpx. Dacă vor fi modificări substanțiale ale traseelor, vom actualiza  hărțile. Oricum le vom discuta la ședințele tehnice pre-start.
  • vor fi peste 150 de voluntari pe traseele MN, multe puncte de hidratare, puncte de control, etc
  • Urmăriți pagina de facebook MN pentru că acolo vom posta toate aceste detalii.
  • Veți primi și news-lettere periodice de la noi, cu toate informațiile la zi.

 

Vino să  cunoști cele mai pitorești locuri din nordul extrem! Hai în Nord!

#AleargăPădure

#EștiFinisher

 

Trasee Mtb

Trasee Trail